משלוח לנקודת איסוף חינם בקניה מעל ₪249 | משלוח לבית חינם בקניה מעל ₪319
צבעי מאכל

האם שמתם לב לכך שאחד הגורמים העיקריים לכך שילדים בוחרים ממתק/שלגון/חטיף מסוים הוא צבעו? ככל שהצבע בולט וזוהר יותר, כך הוא מושך יותר!

כותרת המאמר אומרת הכל. הקשר בין צבע למאכל הוא משמעותי, אך חשוב להבין את ההשפעות הבריאותיות של צבעי המאכל. אז לפני שהיד מושטת למדף, או באופן כללי, אם אתם הורים, מורים, סבא וסבתא או פשוט מבוגרים אחראים – אנא קראו מאמר זה בעיון.

אם אין לכם זמן או רצון להעמיק בסיבות ל-למה לא לרכוש שום מוצר המכיל צבעי מאכל – זה גם בסדר. תתחילו ישר ליישם! לא לרכוש, לא לצרוך, לא לתת מתנות או פרסים – יש תחליפים אחרים! הרבה יותר בריאים.

מה הוא המונח “צבעי מאכל”?

המונח צבעי מאכל גורם לציבור הצרכנים להאמין שהצבעים המוספים למזונות מיועדים ומותרים לשימוש במזונות. האמת היא שצבעי המאכל הם תוספים כימיים המוספים למזונות המעובדים, בעיקר לגלידות, משקאות, ממתקים וריבות, בכדי לשוות להם מראה המושך את העין ומעורר את הרצון לרכוש ולאכול. קהל היעד העיקרי של הצבעים הם כמובן הילדים, שרגישים לחומרים אלו פי 50 ממבוגרים.

החל מאמצע המאה ה-20 החלו לחקור את השפעת הצבעים על בריאות האדם, עם התרבות ההוכחות על פגיעתם הרבה של הצבעים.

הפגיעה הבריאותית

הפגיעה הבריאותית באה לידי ביטוי בעיקר אצל ילדים! קשר הדוק הוכח בין הפרעות קשב, ריכוז ומידת האקטיביות לבין צריכה של ממתקים המכילים צבעי מאכל. מודעות הציבור הביאה לשינוי משמעותי בצריכת צבעי המאכל ומדינות רבות באירופה וארה”ב החמירו את התקנים לגבי כמות הצבע המותרת לגרם.

צבעים רבים גם הוצאו לגמרי מחוץ לחוק והיצרנים חיפשו וגם מצאו צבעים מהטבע המהווים תחליפים בריאים יותר.

מצב בישראל

במדינת ישראל עדיין לא חל שינוי משמעותי ומשביע רצון וכך ניתן למצוא מוצרים המכילים צבעים ותוספים האסורים לחלוטין מזה שנים במדינות אחרות או לחלופין הכמות המותרת לשימוש גבוהה בהרבה מהכמות המותרת לשימוש במדינות אחרות.

הנזקים הבריאותיים האפשריים

החל מהפרעות קשב, ריכוז, היפראקטיביות, סכרת וסכרת נעורים, אלרגיות ובעיקר בדרכי הנשימה. עודף ליחות, החלשות מערכת החיסון ומתוך כך חשיפה למחלות בעתיד.

*טיפ חשוב! אם אתם מאכילים את הילדים בכמות קטנה או גדולה אבל במינון קבוע של תוספי מזון כצבעי מאכל, חומרים משמרים, סוכר לבן, מונוסדיום גלוטומאט והילדים סובלים ברמה זו או אחרת מהבעיות שציינו – לפני כל טיפול תרופתי הורידו לחלוטין את כל התוספים! רק אז תקבלו תמונה בריאותית אמיתית.

ממה מכינים את “צבעי המאכל”?

צבעי המאכל המלאכותיים מבוססים ברובם על נפט, פחם ותרכובות כימיקלים. קבוצת צבעי אזו כוללת למעלה ממחצית הצבעים הנמצאים במזון, משקאות ותעשיית הטקסטיל. אלו חומרים המסיסים במים ומכילים חנקן וחומצות חנקתיות הנוצרים מרכיבי אזואיק דיאזו וחומרים כימיים מקשרים.

צבעי מאכל טבעיים

גם כאן השמחה אינה שלמה מכיוון שבתהליך מיצוי הצבע ממקורות טבעיים נעשה שימוש בחומרים לא טבעיים ובנוסף, ידוע הוא שלא כל מה שטבעי הוא בריא ולכן מומלץ בעיקר לאותם הרגישים יותר לא להפריז בצריכת צבעי המאכל הטבעיים.

רשימת צבעי מאכל

אז ככה, יש לנו פה רשימה שלמה של צבעי מאכל, כדי שתוכלו למצוא בקלות את מה שאתם צריכים. אם זה צבע מאכל שמגיע מהטבע, תמצאו אותו תחת הקטגוריה הירוקה. אלה שהם כימיים או מלאכותיים? אותם תראו בכתום ובצהוב. ואם יש צבע שלא כדאי לכם לשים בקערה, הוא יהיה מסומן באדום בולט, כדי שתדעו להתרחק ממנו. מומלץ כמובן לוותר מלכתחילה על שימוש בצבעי מאכל ולהפחית את השימוש בצבעים הסינטטים, ובכלל – הפחיתו את השימוש בממתקים! זה לא רק עניין של בריאות, אלא גם של איכות המזון שאנחנו מכניסים לגוף. ככל שנבחר באופציות טבעיות ובריאות יותר, כך נוכל להנות מאורח חיים שמחזק את הגוף ואת הנפש.

קודתיאורסטטוס
E100צבע כתום צהובמותר לשימוש
E101צבע צהוב, ויטמין B2מותר לשימוש
E102צבע צהוב. בשימוש נרחב במשקאות קלים, ממתקים ושימורי ירקות מוחמציםיש להימנע
E104אסור לשימוש במספר ארצותאסור לשימוש במספר ארצות
E107צבע צהוב נמצא בשימוש במשקאות קלים, מומלץ להימנע לסובלים מאסטמה רגישות לחומרמומלץ להימנע
E110צבע צהוב, נמצא באבקות מרק ובממתקיםיש להימנע
E120צבע אדום, נמצא בשימוש מועטמומלץ להימנע
E122צבע אדום, בשימוש בממתקים, מרציפן וג'לייש להימנע
E123צבע אדום סגלגל, משמש לתערובות עוגות מוכנות, מילוי לעוגות פרי מוכן ולג'לימומלץ להימנע
E124צבע אדום. אנשים עם רגישות לאסטמה ולאספירין עלולים לפתח אלרגיהיש להימנע
E127צבע אדום, בשימוש ברטבים מתוקים, ביסקוויטים, דובדבנים מסוכרים ודובדבנים ותות שדה משומרים בקופסאיש להימנע
E128צבע אדוםאסור לשימוש במספר ארצות
E129צבע אדום, נמצא בשימוש בתערובות עוגה מוכנות, ביסקוויטים ובמילוי פירות לעוגות מוכןיש להימנע
E131צבע כחולאסור לשימוש במספר ארצות
E132צבע כחול, גורם לאלרגיה, הקאות, עלית לחץ דם, פריחה ובעיות נשימהיש להימנע
E133צבע כחוליש להימנע
E140צבע ירוקמותר לשימוש
E141צבע ירוק זיתמותר לשימוש
E142צבע ירוקבטוח בכמויות קטנות
E150צבע חום כהה. בשימוש בבירה, ויסקי, רוטב סויה, חמוצים ושימורי רטבים ומרקיםמומלץ להימנע
E151צבע שחורמומלץ להימנע
E153אסור לשימוש במספר ארצותאסור לשימוש במספר ארצות
E154אסור לשימוש במספר ארצותאסור לשימוש במספר ארצות
E155צבע חום, בשימוש בתערובות לעוגות שוקולד מוכנותמומלץ להימנע
E160(a)צבע כתום צהבהב. הופך בגוף לוויטמין Aמותר לשימוש
E160(b)צבע כתום-אדמדם העשוי מזרע האנאטומותר לשימוש
E160אסור לשימוש במספר ארצותאסור לשימוש במספר ארצות
E160(e) מופק מתרד ומפירות הדר. צבע כתוםמותר לשימוש
E160(f)צבע כתום-אדום. צבע מאכל מלאכותי בגוון כתום-אדום המופק מצבע מאכל E160e.מותר לשימוש
E161צבע מאכל טבעי בגוון צהוב-כתום. נוגד חמצון ממשפחת הקרוטנואידים. מופק מירקות ירוקים, כתומים וצהובים.מותר לשימוש
E161(g)צבע כתום מופק מקנתקסנטיןאסור לשימוש במספר ארצות
E162צבע אדום טבעי המופק מסלק.מותר לשימוש
E163צבע סגול. צבע מאכל טבעי המופק מכרוב סגול, ענבים או גזר שחור. צבעו משתנה ותלוי ברמת החומציות בסביבתו, בין אדום בסביבה חומצית לכחול בסביבה בסיסית.מותר לשימוש
E170מופק מגיר, משמש להענקת צבע לבן למאכלים ומשקאות.מותר לשימוש
E171 דו־תחמוצת הטיטניום , צבע לבן נאסר לשימוש בגרמניה.אסור לשימוש במספר ארצות
E172Iron oxides צבע מאכל שצבעו נע בין צהוב לכתום, אדום ואף שחור. נאסר לשימוש בגרמניה.אסור לשימוש במספר ארצות
E173אלומיניוםאסור לשימוש במספר ארצות
E174כסףאסור לשימוש במספר ארצות
E175זהבאסור לשימוש במספר ארצות
E180Pigment rubineאסור לשימוש במספר ארצות
E181חומר המשמש לזיקוק במשקאות חריפיםמומלץ להימנע

מקור עיקרי למאמר זה הוא ספרו המומלץ מאוד של ד”ר ח.ש. סדובסקי “לרפא את הקוץ” – המדריך המלא לתוספי מזון ומחלות. הספר מכיל תאור מפורט – לפי מספרי הE של כל התוספים במזונות – וערוך בצורה קלה לקריאה.

עגלת קניות0
אין מוצרים בעגלה!
המשך קניות
0