הבריאות שלכם זה הטבע שלנו
האם שמתם לב לכך שאחד הגורמים העיקריים לכך שילדים בוחרים ממתק/שלגון/חטיף מסוים הוא צבעו? ככל שהצבע בולט וזוהר יותר, כך הוא מושך יותר!
כותרת המאמר אומרת הכל. הקשר בין צבע למאכל הוא משמעותי, אך חשוב להבין את ההשפעות הבריאותיות של צבעי המאכל. אז לפני שהיד מושטת למדף, או באופן כללי, אם אתם הורים, מורים, סבא וסבתא או פשוט מבוגרים אחראים – אנא קראו מאמר זה בעיון.
אם אין לכם זמן או רצון להעמיק בסיבות ל-למה לא לרכוש שום מוצר המכיל צבעי מאכל – זה גם בסדר. תתחילו ישר ליישם! לא לרכוש, לא לצרוך, לא לתת מתנות או פרסים – יש תחליפים אחרים! הרבה יותר בריאים.
מה הוא המונח “צבעי מאכל”?
המונח צבעי מאכל גורם לציבור הצרכנים להאמין שהצבעים המוספים למזונות מיועדים ומותרים לשימוש במזונות. האמת היא שצבעי המאכל הם תוספים כימיים המוספים למזונות המעובדים, בעיקר לגלידות, משקאות, ממתקים וריבות, בכדי לשוות להם מראה המושך את העין ומעורר את הרצון לרכוש ולאכול. קהל היעד העיקרי של הצבעים הם כמובן הילדים, שרגישים לחומרים אלו פי 50 ממבוגרים.
החל מאמצע המאה ה-20 החלו לחקור את השפעת הצבעים על בריאות האדם, עם התרבות ההוכחות על פגיעתם הרבה של הצבעים.
הפגיעה הבריאותית
הפגיעה הבריאותית באה לידי ביטוי בעיקר אצל ילדים! קשר הדוק הוכח בין הפרעות קשב, ריכוז ומידת האקטיביות לבין צריכה של ממתקים המכילים צבעי מאכל. מודעות הציבור הביאה לשינוי משמעותי בצריכת צבעי המאכל ומדינות רבות באירופה וארה”ב החמירו את התקנים לגבי כמות הצבע המותרת לגרם.
צבעים רבים גם הוצאו לגמרי מחוץ לחוק והיצרנים חיפשו וגם מצאו צבעים מהטבע המהווים תחליפים בריאים יותר.
מצב בישראל
במדינת ישראל עדיין לא חל שינוי משמעותי ומשביע רצון וכך ניתן למצוא מוצרים המכילים צבעים ותוספים האסורים לחלוטין מזה שנים במדינות אחרות או לחלופין הכמות המותרת לשימוש גבוהה בהרבה מהכמות המותרת לשימוש במדינות אחרות.
הנזקים הבריאותיים האפשריים
החל מהפרעות קשב, ריכוז, היפראקטיביות, סכרת וסכרת נעורים, אלרגיות ובעיקר בדרכי הנשימה. עודף ליחות, החלשות מערכת החיסון ומתוך כך חשיפה למחלות בעתיד.
*טיפ חשוב! אם אתם מאכילים את הילדים בכמות קטנה או גדולה אבל במינון קבוע של תוספי מזון כצבעי מאכל, חומרים משמרים, סוכר לבן, מונוסדיום גלוטומאט והילדים סובלים ברמה זו או אחרת מהבעיות שציינו – לפני כל טיפול תרופתי הורידו לחלוטין את כל התוספים! רק אז תקבלו תמונה בריאותית אמיתית.
ממה מכינים את “צבעי המאכל”?
צבעי המאכל המלאכותיים מבוססים ברובם על נפט, פחם ותרכובות כימיקלים. קבוצת צבעי אזו כוללת למעלה ממחצית הצבעים הנמצאים במזון, משקאות ותעשיית הטקסטיל. אלו חומרים המסיסים במים ומכילים חנקן וחומצות חנקתיות הנוצרים מרכיבי אזואיק דיאזו וחומרים כימיים מקשרים.
צבעי מאכל טבעיים
גם כאן השמחה אינה שלמה מכיוון שבתהליך מיצוי הצבע ממקורות טבעיים נעשה שימוש בחומרים לא טבעיים ובנוסף, ידוע הוא שלא כל מה שטבעי הוא בריא ולכן מומלץ בעיקר לאותם הרגישים יותר לא להפריז בצריכת צבעי המאכל הטבעיים.
רשימת צבעי מאכל
אז ככה, יש לנו פה רשימה שלמה של צבעי מאכל, כדי שתוכלו למצוא בקלות את מה שאתם צריכים. אם זה צבע מאכל שמגיע מהטבע, תמצאו אותו תחת הקטגוריה הירוקה. אלה שהם כימיים או מלאכותיים? אותם תראו בכתום ובצהוב. ואם יש צבע שלא כדאי לכם לשים בקערה, הוא יהיה מסומן באדום בולט, כדי שתדעו להתרחק ממנו. מומלץ כמובן לוותר מלכתחילה על שימוש בצבעי מאכל ולהפחית את השימוש בצבעים הסינטטים, ובכלל – הפחיתו את השימוש בממתקים! זה לא רק עניין של בריאות, אלא גם של איכות המזון שאנחנו מכניסים לגוף. ככל שנבחר באופציות טבעיות ובריאות יותר, כך נוכל להנות מאורח חיים שמחזק את הגוף ואת הנפש.
קוד | תיאור | סטטוס |
---|---|---|
E100 | צבע כתום צהוב | מותר לשימוש |
E101 | צבע צהוב, ויטמין B2 | מותר לשימוש |
E102 | צבע צהוב. בשימוש נרחב במשקאות קלים, ממתקים ושימורי ירקות מוחמצים | יש להימנע |
E104 | אסור לשימוש במספר ארצות | אסור לשימוש במספר ארצות |
E107 | צבע צהוב נמצא בשימוש במשקאות קלים, מומלץ להימנע לסובלים מאסטמה רגישות לחומר | מומלץ להימנע |
E110 | צבע צהוב, נמצא באבקות מרק ובממתקים | יש להימנע |
E120 | צבע אדום, נמצא בשימוש מועט | מומלץ להימנע |
E122 | צבע אדום, בשימוש בממתקים, מרציפן וג'לי | יש להימנע |
E123 | צבע אדום סגלגל, משמש לתערובות עוגות מוכנות, מילוי לעוגות פרי מוכן ולג'לי | מומלץ להימנע |
E124 | צבע אדום. אנשים עם רגישות לאסטמה ולאספירין עלולים לפתח אלרגיה | יש להימנע |
E127 | צבע אדום, בשימוש ברטבים מתוקים, ביסקוויטים, דובדבנים מסוכרים ודובדבנים ותות שדה משומרים בקופסא | יש להימנע |
E128 | צבע אדום | אסור לשימוש במספר ארצות |
E129 | צבע אדום, נמצא בשימוש בתערובות עוגה מוכנות, ביסקוויטים ובמילוי פירות לעוגות מוכן | יש להימנע |
E131 | צבע כחול | אסור לשימוש במספר ארצות |
E132 | צבע כחול, גורם לאלרגיה, הקאות, עלית לחץ דם, פריחה ובעיות נשימה | יש להימנע |
E133 | צבע כחול | יש להימנע |
E140 | צבע ירוק | מותר לשימוש |
E141 | צבע ירוק זית | מותר לשימוש |
E142 | צבע ירוק | בטוח בכמויות קטנות |
E150 | צבע חום כהה. בשימוש בבירה, ויסקי, רוטב סויה, חמוצים ושימורי רטבים ומרקים | מומלץ להימנע |
E151 | צבע שחור | מומלץ להימנע |
E153 | אסור לשימוש במספר ארצות | אסור לשימוש במספר ארצות |
E154 | אסור לשימוש במספר ארצות | אסור לשימוש במספר ארצות |
E155 | צבע חום, בשימוש בתערובות לעוגות שוקולד מוכנות | מומלץ להימנע |
E160(a) | צבע כתום צהבהב. הופך בגוף לוויטמין A | מותר לשימוש |
E160(b) | צבע כתום-אדמדם העשוי מזרע האנאטו | מותר לשימוש |
E160 | אסור לשימוש במספר ארצות | אסור לשימוש במספר ארצות |
E160(e) | מופק מתרד ומפירות הדר. צבע כתום | מותר לשימוש |
E160(f) | צבע כתום-אדום. צבע מאכל מלאכותי בגוון כתום-אדום המופק מצבע מאכל E160e. | מותר לשימוש |
E161 | צבע מאכל טבעי בגוון צהוב-כתום. נוגד חמצון ממשפחת הקרוטנואידים. מופק מירקות ירוקים, כתומים וצהובים. | מותר לשימוש |
E161(g) | צבע כתום מופק מקנתקסנטין | אסור לשימוש במספר ארצות |
E162 | צבע אדום טבעי המופק מסלק. | מותר לשימוש |
E163 | צבע סגול. צבע מאכל טבעי המופק מכרוב סגול, ענבים או גזר שחור. צבעו משתנה ותלוי ברמת החומציות בסביבתו, בין אדום בסביבה חומצית לכחול בסביבה בסיסית. | מותר לשימוש |
E170 | מופק מגיר, משמש להענקת צבע לבן למאכלים ומשקאות. | מותר לשימוש |
E171 | דו־תחמוצת הטיטניום , צבע לבן נאסר לשימוש בגרמניה. | אסור לשימוש במספר ארצות |
E172 | Iron oxides צבע מאכל שצבעו נע בין צהוב לכתום, אדום ואף שחור. נאסר לשימוש בגרמניה. | אסור לשימוש במספר ארצות |
E173 | אלומיניום | אסור לשימוש במספר ארצות |
E174 | כסף | אסור לשימוש במספר ארצות |
E175 | זהב | אסור לשימוש במספר ארצות |
E180 | Pigment rubine | אסור לשימוש במספר ארצות |
E181 | חומר המשמש לזיקוק במשקאות חריפים | מומלץ להימנע |
מקור עיקרי למאמר זה הוא ספרו המומלץ מאוד של ד”ר ח.ש. סדובסקי “לרפא את הקוץ” – המדריך המלא לתוספי מזון ומחלות. הספר מכיל תאור מפורט – לפי מספרי הE של כל התוספים במזונות – וערוך בצורה קלה לקריאה.